wtorek, 8 lipca 2014

Kalafior zapiekany

Jako, ze moj G. od ponad roku juz wege jest, to bardzo czesto gosci u nas na stole tez wegetarianskie jedzonko. Ostatnimi czasy bardzo duzo rozmaitych termninow mam, wiec niewiele czasu na gotowanie i tym sposobem niestety czesto przygotowuje w kuchni jakies gotowce z mrozonek lub na szybko jakis makaron czy risotto.
Dzis wyladowal na talerzu zapiekany kalafior, przejrzalam lodowke, wyciagnelam papryke i kilka pieczarek i tym sposobem wyszlo bardzo pyszne danko, ktorym sie chetnie z Wami dziele.


Skladniki:

  • 1 nieduzy kalafior
  • ok. 10 sporych brazowych pieczarek
  • 1/2 cebuli
  • 1 czerwona papryka
Sos:

  • 1 warzywna kostka rosolowa
  • 1 szklanka goracej wody
  • 1 lyzeczka pasty harissa
  • 2 lyzki koncentratu pomidorowego
  • sol, pieprz
  • 1 lyzeczka curry
  • 2 lyzki kwasnej smietany
  • 1 lyzka listkow tymianku
Kalafior podzielic na rozyczki, chwile obgotowac je w osolonym wrzatku, wyjac do naczynia zaroodpornego.
Papryke umyc, pokroic w kostke, dodac do kalafiora.
Cebule pokroic w kosteczke, przysmazyc na lyzce klarowanego masla, dodac oczyszczone i pokrojone w plastry pieczarki, posolic i popieprzyc, chwile podsmazyc i nastepnie wylozyc na kalafiora.

Kostke rosolowa rozpuscic w goracej wodzie, dodac przyprawy, tymianek i smietane, razem wszystko zmiksowac, zalac kalafiora i zapiekac ok. 20 minut w uprzednio nagrzanym do 180° piekarniku.

Mozna podawac z pieczywem, kasza lub ryzem.


2 komentarze:

margot pisze...

Kalafior zapiekany to ja bardzo chętnie , teraz kalafiory najsmaczniejsze sa , warto je piec i gotować , oj warto

Emma pisze...

takie dania są najlepsze; brzmi super!